TAYFUN TİMOÇİN
            Yelken Dünyası dergisi Editörü


ESERLER



YELKENLİ YATTA KENDİNE YETEBİLMEK (2014)
Türkiye’deki sıkışık balıkçı barınaklarındaki yanaşma manevralarından,
Navigasyonun inceliklerine,
Adını ezberlemeye gerek olmaksızın bulutların şekil ve renklerine bakarak hava tahmininden,
Teknelerde bakılan evcil hayvanlarımıza, 
Yelkenlerin uzun süre nasıl kullanılabileceğinden,
Koylardaki sivrisinek ve arı sorunlarına kadar,
Yatçıların her an karşısına çıkabilecek çok çeşitli konulara değinen kitap, amatör denizcilerimizin olduğu kadar denizciliğe merak salan herkesin elinden düşüremeyeceği türden bir eser. Teknede her an el altında bulunması istenen bilgilerle dopdolu ve kolay anlaşılır “Yelkenli Yatta Kendine Yetebilmek”, denizciler için gerçek bir başucu kitabı.
216 sayfa
16 x 23,5 cm., mat kuşe
ISBN: 978-605-84855-0-1

ÇEVİRİ ESERLER

1.      DENİZE KARŞI (2007)
Denizle dalga geçilebilir mi? Küçük bir ihmal nelere mal olabilir? Hava şartlarını göz ardı edebilir miyiz? Önce hız mı yoksa güvenlik mi? Bu ve çok daha fazla sorunun yanıtını bulacağımız 24 öykü içinde, yalnızca yelkenseverleri değil, aynı zamanda motorlu tekne tutkunlarını da mutlu edecek hikâyeler yer alıyor. Hız rekorları, farklı yakıtla dünya turu denemeleri, sıradan bir balık tutma macerasının, patlayan fırtınayla kâbusa dönüşmesi, yetkililerce içinde silah bulunan teknenin sahiplerinin hapis günleri, botla Londra turu yarışı ve daha pek çokları, motorlu tekneyle denizin tadını çıkartanların soluksuz okuyacakları türden.

Denize Karşı
Louisa Rudeen
Çeviren: Tayfun Timuçin
AMYC Yayınları, 2007, 1. Baskı
248 Sayfa, Karton Kapak, 1. Hamur
ISBN 9789750008672



2.      SIRADIŞI YOLCULUK (2009)
Tristan Jones, denizcilik öykülerinin en sevilen ve en üretken yazarlarından biriydi. Okulu 14 yaşında bırakıp yelkenli gemilerde çalışmaya başladıktan sonra hayatının tamamını, önce Kraliyet Donanması’nda nakliye zabiti ve sonra da yeni deniz serüvenleri peşinde koşan cesur bir maceraperest olarak denizde geçirmiş bir Galli’ydi. Altı yıllık gözü pek yolculuğu sırasında, dünyanın en düşük seviyeli su kütlesi olan İsrail’deki Ölü Deniz ile en yüksekteki olan Andlar’daki Titikaka Gölü’nde küçük bir tekneyle gezen Tristan Jones, yeryüzünün çevresini iki kez dolaşacak kadar mesafeyi, kendi deyimiyle, “insanın dayanma gücü sınırının bin kez ötesine geçerek” kat etmiştir. Bu etkileyici deniz öyküsü, hem tek solukta okunacak bir macera hikâyesi, hem de insan azminin bir belgesidir. Fazlasıyla sıradışı macerasına kattığı deniz kokulu çarpıcı anlatımı, zengin tarih bilinci ve Galli nüktedanlığını gözler önüne serer.
Sıradışı Yolculuk
Tristan Jones
Çeviren: Tayfun Timoçin-Kevser Güler
AMYC Yayınları, 2009, 1. Baskı
456 Sayfa, Karton Kapak, 1. Hamur
ISBN 9789944020138
3.      MOTORYATLA AMERİKA’DAN AKDENİZ’E (2011)
Dünyayı, 16 metrelik bir motoryatla gezmek! 11 yıl süren 48 bin deniz millik yolculuğunda TEKA III’te yaşamak demek, okyanusları ve azgın nehir ağzı sığlıklarını aşmak; demirde ya da seyirde fırtınalarla baş etmek; bir yük gemisiyle çarpışmaktan son anda kurtulmak; denizin ortasında sallanıp dururken, motorda ya da dümende ortaya çıkan  mekanik problemlere çözümler üretmek; iri soluganlarla karışmış denizleri yarıp geçmek ya da kıçtan tekneye hücum etmeye çalışan dev dalgalarla yarışmak; muhteşem gündoğumları, günbatımları, yeşil parlamalar, yıldızlı geceler, vahşi yaşamla yakınlaşmalar ve rota üzerindeki egzotik limanlarla rahatlamak demek. “Motoryatla Amerika’dan Akdeniz’e”de bir kadının perspektifiyle aktarılan bu eşsiz macera, bütün gezginleri, bir uzak yol motoryatındaki denizcinin yaşamıyla ilgili olarak eğlendirecek, eğitecek ve aydınlatacak.


Motoryatla Amerika'dan Akdeniz'e
Mary Umstot
Çeviren: Tayfun Timoçin
MAYK Yayınları, 2011, 1. Baskı
328 Sayfa, Karton Kapak, 1. Hamur
ISBN 978-605-62285-0-6

4.      SÜRAT TEKNESİNİ DAHA İYİ KULLANMAK İÇİN 50 ÖNERİ (2011)
Ülkemizde ortalama her dört tekneden üçü motorlu tekne olmasına rağmen, elinizdeki kitap, sürat teknesi kullanmanın esaslarını anlatan Türkçedeki ilk kitaptır. Sürat Teknesini Daha İyi Kullanmak İçin 50 Öneri, şişme botlardan, küçük ya da büyük motorlu teknelere değin her türlü sürat teknesinin kullanımıyla ilgili faydalı ipuçları, pratik yollar ve kolay yöntemlerle birlikte uzmanların kimi sırlarını da bulabileceğiniz önemli bir başvuru kitabı.




SÜRAT TEKNESİNİ DAHA İYİ KULLANMAK İÇİN 50 ÖNERİ
ORİJİNAL ADI: 50 Ways to Improve Your Powerboat Driving /Adlard Coles Nautical
YAZAR: Dag Pike
ÇEVİREN: Tayfun Timoçin
YAYINCI: Amatör Denizcilik Federasyonu /ADF, 2011
TÜRÜ: Denizcilik / Eğitim
SAYFA: 96 SAYFA – 95 ÇİZİM + RESİM (renkli)
EBAD: 13.8-21.6 cm.
ISBN: 978-975-98426-7-3
5.      HAVA TAHMİNİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN 50 ÖNERİ (2013)
Hava tahminleri, hava olaylarının önemli bir kısmını gösterse de birçok yararlı ayrıntıyı kapsamazlar. Hava tahmininde verilen bilgilerin doğru şekilde kullanılabilmesi için sizin de katkınız gereklidir. Belirli bir tahmin aralığındaki hava zamanla değişir, ancak hava tahmini verileri doğru şekilde kullanılmazsa havada olacak değişikliklerin zamanlaması karanlıkta kalabilir. Kaba hava tahminleriyle yetinen pek çok denizci, işler istenildiği gibi gitmeyince, hava tahmincilerini suçlar. Çok deneyimli bir denizci olan Dag Pike, Hava Tahminini Geliştirmek İçin 50 Öneri’de temel bilgilerin yorumlanarak nasıl gerçek birer pratik tahmine dönüştürüleceğini gösteriyor. Bu sayede motoryatçılar daha iyi bir seyir için en durgun suları bulabilecek, yelkencilerse uygun rüzgârdan daha fazla yararlanabilecek ve zorlu bölgelerden kaçınabilecekler.
Hava Tahminini Geliştirmek için 50 Öneri
Dag Pike
Çeviren: Tayfun Timoçin
ADF Yayınları, 2013
95 Sayfa, Karton Kapak, 1. Hamur
ISBN 978-605-635-064-9

EDİTÖRLÜKLER

1.      ÖZGÜRLÜK HATTI’NIN BATISINA – Özkan GÜLKAYNAK

Kotra armalı, 7,95 m. boyundaki ahşap yelkenli Kayıtsız III, dünya çevresini 2006 – 2009 yılları arasında, tam üç yılda dolaştı. Bu yolculuk üzerine yazılan kitap, aslında bir gezginin denizlerdeki anılarının ötesinde, onun çocukluğundan beri yaşadıklarını, doğaya ve denizlere bakışını ve kendisini etkileyerek kişiliğini oluşturan yaşam deneyimlerini de içeriyor.
Yazar, hiçbir elektronik seyir cihazı kullanmadan, mümkün olduğunca basit ve doğal bir yaşam sürdürerek okyanuslardan gözlemlenen dünyayı ve insanlığın, ürettiğini zannederken aslında neler kaybettiğini, duygularıyla ustaca ortaya koyuyor; ekonomik anlamda gelişmiş toplumların, diğer toplumlardan daha mutlu olmadığını anlatırken, genel gelişmişlik kavramıyla paralel görünen medeniyet algısına farklı bir bakış açısı sergiliyor.
Kitap, bir özel teknenin, donanımı ile birlikte nasıl basit ve işlevsel olarak yaratılabildiğini de anlatıyor; ilginç denizcilik bilgileri, hoş, kolay anlaşılır ve okuyucuyu sıkmayacak bir üslupla, merak giderecek düzeyde metin aralarına ustaca serpiştiriyor. Böylelikle, dünya çevresinde dolaşmanın büyüsünü, her denizciyi teşvik edecek düzeyde hissettiriyor.
Deniz kokan bu kitap, aslında bir rüyanın gerçeğe nasıl dönüştüğünü anlatıyor; hayallerinin ötesine geçebilme becerisinin resmini çiziyor.



ÖZGÜRLÜK HATTININ BATISINA
Yazar: Özkan GÜLKAYNAK
Editör: Tayfun TİMOÇİN
Yayın Yılı: 2012
704 sayfa
Karton Kapak
Dili: TÜRKÇE


2.      RYA - TEKNE BAKIMI ELKİTABI

Çağdaş bir tekneyi almak gibi büyük bir satın alma yaptığında, kim olursa olsun herkes böyle önemli bir şeye elinden geldiğince iyi bakmaya çalışır. İyi de, “ iyi” bakmak ne demektir? Bakımın ne kadarı çok fazladır, ya da ne kadarı yetersiz kalır? Sorunlardan kaçınmak için neler yapılmalıdır? Yaptığınız işin doğruluğundan ne kadar eminsiniz?
İhtiyacınız olan yardım burada, elinizin altında! Bir tekne bakım uzmanı olan Andrew Simpson bu kitapla, güvertede veya kabinlerde teknenin içinde ve dışında, karşılaşacağınız sorunlara aradığınız cevapları vermektedir. Geniş bir kapsam, renkli çizimler ve fotoğrafların yanında teknenizdeki bağlantılar ve teçhizat için verilen uzman tavsiyelerinin yardımıyla, artık her türlü sorunla ne yaptığınızı bilerek uğraşabileceksiniz.

Tekne Bakımı Elkitabı
Yazar: Andrew Simpson
Çeviren: Doğan Çelen
Editör: Tayfun Timoçin
ADF Yayın No:20
152 Sayfa
Haziran 2014

TELEVİZYON

2008’in Ekim ayında Marmaris’ten, Horn Burnu’na doğru yola çıkan Uzaklar 2’nin seyahati, “Uzaklar” belgeseliyle TRT ekranlarında... 8 Ekim Cumartesi’den itibaren her cumartesi saat 13.40’ta yeni bir bölüm TRT TÜRK ekranlarında izleyiciyle buluşacak. Osman Atasoy ve Sibel Karasu’nun Uzaklar 2 teknesiyle “Dünyanın Ucu” tabir edilen Horn Burnu’na yaptıkları seyahat, denizcilik teknikleri, denizcilerin duyguları, tekneleriyle bütünleşmeleri, kısacası gerçek bir deniz hayatının bütün detaylarıyla Uzaklar belgeselinde yer alıyor...

Yönetmen
Nesrin ÖLMEZ
Yapımcı
Osman ATASOY
Program Ekibi
Kamera: Sibel KARASU, Osman ATASOY
Kurgu: Adil YANIK
Metin Yazarı: Tayfun TİMOÇİN
Seslendirme: Bahtiyar ÖNDER
Müzik: Serkan ALKAN, Olcayt ART
Yapım Yılı
2011




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DENİZCİ Mİ OLMAK İSTİYORSUN? KÜREK ÇEK!

DİVÂNÜ LUGÂTİ’T TÜRK’TE DENİZCİLİK TERİMLERİ TARAMASI

PÎRÎ REİS NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?